Jag har alltid varit ett fan av vad jag brukar kalla skräpkött. De där lite konstiga bitarna som ligger lite ensamma och bortglömda i kyldiskarna runtom i landet och som sällan slits och rivs i av kunderna.
En fördel med detta är att de oftast är betydligt billigare än de mer populära bitarna, som filéer och kotletter och biffar. Men för några år sedan gjorde pulled pork entré i de svenska köken, och den där karrén som man tidigare kunde köpa för en spottstyver steg i pris tillsammans med den underskattade högreven.
Men några styckningsdetaljer kan man fortfarande hitta för en riktigt billig peng eftersom folk inte har fattat hur inibängen jäkla gott det blir med lite omtanke, mycket tid och låg temperatur. Som fläsklägg till exempel.

Idag fick två dallrande läggar koka dryga två timmar i ugnen innan de fick sällskap med lök, vitlök, tomater, stjärnanis och calvados i en gryta. Satan i gatan så gott!


Serverade den med basmatiris och en extremt snabb variant av kimchi. Jag bara skar upp lite salladskål och lade i bunke, saltade och knådade kålen lite snabbt innan jag hällde på Srirachasås och rörde om. Lät den stå ca 10 minuter innan servering med en tallrik och granolaburken som tyngd på.

Men bäst som jag stod där och plockade köttet av benen började jag fundera lite. Jag menar varje gris som slaktas bär ju, förutom på två filéer och en hel radda kotletter och allt det där andra på minst två förnämliga läggar. Men i butikerna ligger det massor av filéer och kotletter och en hel del karréskivor (tyvärr ofta impregnerade med nån orangeröd sörja som de kallar marinad) men ytterst sällan några fläskläggar. Och gör dem det så är de ofta försvinnande få och ligger oftast i någon lags skamvrå, kanske till och med en egen disk. Men vart tar alla fläskläggar vägen?
en stor del tror jag säljs till finkrogarna, för de är ofta duktiga på att servera både fläsklägg, griskind och annat pilligt. Men det kan omöjligt vara alla, så var är resten?
Har du sett ett stort berg av fläsklägg någonstans så kan du väl höra av dig, för det här verkar skumt, det kan väl inte vara så att man slänger fina fläskläggar?