På allmän begäran (Hej Sandra!) kommer här receptet på en riktigt smarrig granola

Sätt ugnen på 175 grader.

Hacka ca 1 dl paranötter, 1 dl mandel, 1 dl pecannötter och andra nötter du gillar till max 1 cm stora bitar. Detta går smidigast i maskin, men då börjar jag med de större nötterna och fyller på med de mindre allteftersom.

Blanda nötterna med 4 dl havregryn, 4 dl fiberhavregryn, 1 dl solrosfrön, 1 dl pumpafrön, 1/2 dl linfrön och 1/2 dl chiafrön (ja, du kan utesluta eller lägga till exakt vilka frön du vill ha, det är det som är det fina i kråksången! Man kan till och med skoja till det med riven kokos! Helt bananas!

Nu har vi alltså skapat müsli. Den ser precis så där grå och tråkig ut som müsli brukar se ut. Nu börjar det roliga, dvs när den trista, nyttiga müslin förvandlas till en god och lyxig granola:

I en liten kastrullrackare kokar du nu upp 1,5 dl smakfri olja, jag brukar ta rapsolja, 1/2 dl ljust muscavadosocker, 1/2 dl farinsocker, 1/2 dl sirap, lite honung, 1 msk vaniljsocker, 1 msk malen kanel och en nypa salt.

Rör ihop denna gyllene söta smet och blanda noga med müsliblandningen.

Häll upp blandningen i en långpanna som du fodrat med bakplåtspapper och släng in plåten i ugnen. Efter ca 10-15 minuter öppnar du ugnen och rör runt i härligheten.

Låt den stå kvar i ugnen ca 10 minuter till innan du tar ut den och låter den svalna.

När granolan är sval mosar du sönder den med händerna och blandar med ca 1 dl gul russin och 1 dl torkade tranbär. Föredrar du vanliga russin, torkade aprikoser i småbitar eller kanske torkade fikon går det säkert hur bra som helst!

Själv föredrar jag att äta min granola med lite naturell yoghurt, den söta granolan kommer bäst till sin rätt i sällskap med yoghurtens syra tycker jag.

Varsågoda!