Det känns som om alla antingen är mitt i ett köksbygge eller åtminstone går och drömmer om att bygga om eller renovera sitt kök, så jag tänkte att jag skulle tillägna vårt kök ett helt eget inlägg.

Jag har tyvärr inga före-bilder, men jag kan med ord försöka beskriva vad utgångsläget var:
Köket låg i husets nordvästra del med fönster mot norr och köksluckor i björk. Spisen var placerad i ett hörn intill en vägg och både skåpsutymmen och arbetsytan var mycket snålt tilltagen. För att få plats med alla grejer man har i ett kök hade man placerat två låga Billybokhyllor och liksom ställt på huvudet mot varandra och satt luckor på. Detta skåp stod precis bakom ryggen på en när man stod vid spisen…

Det fanns bara en rund diskho, och kyl och frys stod liksom i andra änden av köket så man fick springa en del. Detta var också samlingspunkten för alla gäster, så att de hela tiden var tvungen att flytta på mig varje gång man behövde hämta något i kylen. Det enda som var positivt i det gamla köket var vedspisen.
Bredvid köket fanns ett minimalt matrum. När vi flyttade in fick vi leta i flera veckor innan vi lyckades få tag i en matgrupp som fick plats där, och då slog man ändå ryggen i väggen varje gång man sköt ut stolen.

Marcus tänker ju gärna lite större än de flesta hemmafixare, och föreslog att vi istället skulle flytta köket till andra änden av huset. Så det gjorde vi.

Där fanns en matsal med två dörrar, en till vardagsrummet och en mot en liten korridor. Vägg i vägg med matsalen låg ett litet rum som här hemma gick under benämningen jaktrummet eftersom det fick bli förvaring av vapenskåp, jaktkläder, säsongsbetonade kläder och annan bråte som inte hade någon given plats. Det hade kunnat vara ett gästrum om det inte vore för att det inte fick plats någon sång där inne.

Vi rev väggarna, slet upp golvet (och därunder visade det sig att fukt fått hela trossbotten att släppa vilket ledde till ett helt eget projekt, men det är ett annat inlägg) och byggde kök. Om vi ska göra en lång historia kort.

Det gamla köket låg alltså på andra sidan om tegelväggen som är själva murstocken till skorstenen. Vi är otroligt glada att vi kunde flytta vedspisen till andra sidan!Nu är planlösningen öppen och våra gäster kan hänga vid bardisken och umgås utan att vara i vägen. Dessutom: värmen från både vedspisen och luftvärmepumpen (som tidigare satt i matsalen) sprider värmen betydligt bättre när de har en stor öppen yta istället för en massa små rum. Och ljuset, herregud LJUSET! Innan ombyggnaden hade jag känslan av att det var så lågt i taket att jag fick gå omkring och ducka hela tiden. Med öppen planlösning, fler fönster och två altandörrar helt i glas så tar vi vara på allt dagsljus som går. Det känns viktigt, inte minst så här års!